*Feel accomplished….*

By Freek at 12:20 pm on Sunday, August 13, 2006

Had a wonderful day out with Dy yesterday. Went to the Omnimax theatre to catch “Deep Sea”. Besides being ecstatic on relieving old memories of school days, I was also awed and captivated by the movie itself. Documentaries about underwater life always intrigued me and yeap, seeing it in Omnimax was simply mind-blowing.

Later, we went to JP and vowed never to step into the Ban-quet there again. *Bleargh*


I’m feeling rather relieved today. Somehow, I managed to finish my lesson plans and some other work I wanna give the kids this coming week. Have a few more things to mark though but, that’s gonna finish pretty soon. So, yeaps.. not gonna be proud of what I’m gonna type here, but yeah, here are some things my kids have written for a compo. I made it sorta a test so, no discussion with me and anything. Story-wise, I see more content but yeah, there’s always that small number who, have a problem putting their thoughts into written expression. Thank God, this term, no compo for CA. Scary but at the same time, funny.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Karangan yang aku bagi ada gambar budak perempuan tengah jalan-jalan dan tiba-tiba, ada penunggang motosikal rampas beg dia. Dia telefon polis lalu melaporkan nombor motosikal itu sekali. Akhir cerita ni budak-budak kena fikir sendiri. Untuk korang senang baca, aku tukar nama budak perempuan tu jadi nama Siti. Dan excerpts ni semua dari beberapa orang murid.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Siti terkejut yang dia tidak perasan ada orang mencuri begnya. Orang itu bertindak cepat sekali. Siti tidak boleh bermain badminton lagi kerana begnya dirampas oleh orang. Kesihan Siti. (bukan nak kesian beg kena curi tapi kesian takleh main badminton plak..)

Hari Rabu itu Siti baru pulang dari sekolahnya yang bernama Sekolah Rendah King Kong. Tidak ramai budak yang ada di sana kerana ada anakanda yang besar di dalam tangki. (kalau korang pandai, cuba bilang aku apa benda anakanda dalam tangki ni…)

Siti pun lari ke sebelah sekolahnya untuk menelefon polis. Siti mengeluarkan seringgit dan masukkannya ke dalam kotak telefon untuk menelefon polis. (haiz.. nak telefon polis pun kena bayar duit… haiz)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Akhir cerita:

Siti memberitahu polis yang duitnya telah hilang. Dia memberitahu yang dia kehilangan empat ratus dolar dari begnya. Polis pun memberi Siti empat ratus dolar.(murid ni mula-mula tulis si Siti baru balik dari sekolah lepas dapat result. ntah murid mana bawak $400 gi sekolah. polis pun murah hati plak tu.)

Siti menjawab semua soalan pegawai polis. Esoknya, pegawai polis sudah menangkap pencuri itu. Pencuri itu disebat 20 rotan di pantatnya, Dia harus dipenjara selama 4 tahun. Orang tidak dibenarkan menjumpanya. Sekarang Siti tidak dibenarkan keluar seorang lagi. (nak try rampas beg orang? berani tak kena 20 rotan? dah sakit-sakit, kena solitary confinement, 4 tahun tak jumpa orang.)

Polis mengejar pencuri itu dan menembaknya. Pencuri itu mati dan Siti pun rasa bahagia. (kecik-kecik dah sadis….)

Polis itu pun membawa pencuri ke balai polis. Pencuri itu digantung. Mak bapanya pun menangis. Kesihan anaknya sudah mati tergantung. Siti pun dapat balik dia punya beg. Dia pun bermain badminton, Dia berasa sangat gembira. (moral cerita ini: jangan curi beg orang sebab nanti kena gantung serta-merta. Lagi-lagi kalau korang curi beg orang macam Siti yang sadistic boleh main badminton lepas dia buat korang digantung.)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Seems this days, kids have problems even with their mother tongue.

Nasib baik ada satu lagi term untuk selamatkan diorang ni….

Filed under: My Life3 Comments »

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Pregnancy tickers

3 Comments »

1
Get your own gravatar for comments by visiting gravatar.com

Comment by widz

August 15, 2006 @ 9:39 am

Sungguh kelakar! I enjoyed reading… ish ish… dorang betulnya tak tau law & order! hehe

2
Get your own gravatar for comments by visiting gravatar.com

Comment by ArLynn

August 22, 2006 @ 9:43 pm

Akum. I was actually blog hopping and chanced upon Ur site. I sampai pecah2 perut baca karangan pelajar2 tsb & komen2 yang U berikan. Anyway, I can really relate to what U are experiencing cos’ I’m going through the same thing. Believe it or not, sampai Menengah 4 & 5 pun kadang2 karangan budak2 ni kelakar seram & tak masuk akal. Haiz!

3
Get your own gravatar for comments by visiting gravatar.com

Comment by Syazah

August 30, 2006 @ 5:36 pm

Hi remember me? hehe baru sekali leave comment dah nak kena ingat eh? Sorry sorry..i’m katak’s friend lah..

Serious lah..i pecah2 perot ketawa baca what they wrote and ur comments in bracket..i paling takleh angkat part..”anakanda dalam tangki” apa seh?? haha takde kena mengena langsung!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment